5 načina kako pobjediti nedostatak komunikacije u braku

Zara centar
Zara centar
Nedostatak komunikacije u vezi 5 nacina kako poboljstai komunikaciju u vezi

Odnosi, veze, brakovi i partnerstva sa sobom donose mnoge izazove. Sve više partnera ima problema u komunikaciji te je manjak nje jedan od glavnih krivaca za propadanje odnosa. Donosimo 5 načina kako da poboljšate svoj odnos s partnerom i kako da ponovno naučite komunicirati – zajedno!

Sanjiv početak, turbulentan kraj

Upoznaš nekoga. Zaljubiš se. Leptirići te prate kud god kreneš. Isto mislite. Puno pričate. Završavate rečenice jedno drugom. Volite se. Osjećaš se kao da si na vrhu svijeta. Onda dođe vjenčanje – taj najdivniji dan o kojem dugo maštaš. I sve je kao u bajci. Sretna si. I on je sretan. Vašoj sreći nema kraja.

I onda dođe zajednički život, djeca, posao, obveze, vrtići, škole… I dogodi se – život. Dogodi se ono što svjedočimo svakodnevno, život koji nas odvede tko zna gdje, jer mu dozvolimo da nas odvede. I ako ovo čitate, a tek ste na početku braka, to je sjajna vijest jer sada znate da od početka treba raditi na odnosu. Ako ste već negdje, u tko zna kojoj po redu bračnoj krizi, i to je odlična vijest jer sada znate da ste svoj život pustili da se dogodi, a ne uhvatili uzde života u svoje ruke jer tamo jedino pripadaju. 

Kormilo života je u našim rukama

Da, dobra je vijest da kormilo svog života trebamo i moramo vratiti sebi u ruke. 

ljubavni i obiteljski problemi

Međutim, da se vratimo na naš zajednički život i odnos koji nas je toliko radovao nekada, a sada se samo susrećete po kući, ponekad zajedno obilazite prijatelje, tehnički odrađujete „bračne dužnosti“, nema onih razgovora, nema više ni čitanja misli, samo brzi poljubac na dolasku s posla i sve je postalo sivo. Nema onih boja s početka.
Kako se to moglo dogoditi? Što je krenulo krivo? Često ovdje počinju okrivljavanja, a na kraju i dolazi i do toga da sami sebe okrivljujemo za ovaj iscrpljujući život.

Prestala je komunikacija. Ona intimnost i bliskost s početka veze dolazila je upravo s mjesta zajedničke komunikacije. Kad prestane komunikacija, nema više onog ljepila koje vas spaja i osjećate gubitak povezanosti koju ste imali ranije. 

Kako popraviti komunikaciju u odnosu

Komunikacija je u svakom odnosu jedna od najvažnijih komponenti odnosa jer gotovo sve probleme možete riješiti pravilnom komunikacijom. A što je potrebno da se komunikacija popravi? Ako ima volje ima i načina!

Važna je volja obje strane. Ali reći ćete, kako pokrenuti razgovore u odnosima u kojima nema komunikacije već neko vrijeme.

Detektirajte problem i potražite rješenje

Dovoljno je za početak da ste samo vi detektirali manjak komunikacije koji je doveo do zahlađenja odnosa. I dovoljno je, za početak, da imate volju i želju vratiti komunikaciju u odnos. 

Nedostatak komunikacije u vezi jedan je od glavnih razloga zbog koji je parovi razdvajaju. Ako ste vi ta strana koja je otkrila da je nestalo komunikacije u vezi budite i vi ta osoba koja će pokrenuti taj odnos prema komunikaciji i vratiti vašem odnosu onaj sjaj kojim ste nekad sjajili. Moguće je.

Izazovi s kojima se susrećemo u odnosima

Svaka strana u odnosu ima svoje probleme, ima svoje izazove s kojima se nosi. Ponekad su to problemi financijskog karaktera, ponekad se bojimo krize, ponekad nas je prijatelj razočarao, ponekad nam je mjesto koje smo toliko željeli uzeo radni kolega, ponekad su u pitanju u fizičke boli, ponekad su emocionalne boli te o kojima ne možemo ili ne znamo komunicirati. Ponekad osjećamo strah, ponekad je to stid pa ne govorimo o tome jer nas koče vlastita uvjerenja koja imamo o tome što će biti ako dijelimo vlastite strahove, boli i patnje. I onda ovdje negdje stane komunikacija. Tu gdje nema komunikacije, ne mogu se niti problemi riješiti. 

Mnogi parovi niti ne znaju kako komunicirati. Svatko se u odnosu ponaša onako kako je gledao u svojoj primarnoj obitelji. Ma koliko bilo loše, teško nam je mijenjati te programe. Teško ih je i osvijestiti. 

Otvorena i iskrena komunikacija je pola rješenja

Međutim, svako pitanje koje vas muči u vezi moguće je riješiti otvorenim, iskrenim razgovorom. Razgovorom u kojem ste oboje ranjivi i otvoreni i vjerujete drugoj strani, i oboje ste voljni raditi na tome, otvarati se, razgovarati, osjećati jedno drugo, držati prostor, ne osuđivati, biti tu jedno za drugo i zagrliti onu drugu stranu te joj olakšati borbe s kojima se bori. 

Ponekad je potrebno samo malo da krene taj razgovor. Ponekad su dovoljne riječi poput:

„Kako si danas?“ 

„Kako si proveo dan?“

„Mogu li nešto podijeliti s tobom“

„Voljela bih ti pomoći, tu sam za tebe.“

Ponekad je potrebno malo više od riječi. Ponekad je potrebno znati kako prići svom partneru, osjećati ga, dati mu suosjećanje kroz gestikulaciju, kroz riječi, čuti ga, vidjeti što ga, zaista, muči. Potrudite se pronaći kojim jezikom ljubavi razgovarate i onda svoj jezik ljubavi prilagoditi partnerovom, ali i izreći koji jezik ljubavi je naš primarni da se partner može prilagoditi i nama. 

Možda ćete se pitati: Zašto uvijek ja započinjem taj razgovor? 

ljubavni savjeti

Istina je da ponekad boli kad vidimo koliko se trudimo, a da s druge strane nema pomaka. Zapamtite, da je na vama da učinite sve što je moguće u tom odnosu, prije nego što kažete zbogom. U onom trenutku kad osjetite da taj odnos više povratka nema, neće vas nitko moći vratiti u isti jer vi znate da ste učinili sve i da je, zaista, kraj. 

5 načina kako potaknuti drugu stranu na komunikaciju

Dok ste još uvijek tu, evo pet načina kako da potaknete drugu stranu na komunikaciju:

1. Pokažite da vam je stalo 

Učinite za drugu stranu sve one sitne znakove pažnje koje ste nekad činili. Iskoristite otvorena pitanja i pitajte partnera tako da vam on odgovori s više od jedne riječi. Budite prvi i pokažite interes za spas ovog odnosa. Pitajte osobu kako mu je bilo na treningu ili kako ide s onim projektom na poslu ili kako se osjeća povodom razgovora s nadređenim koji planira.

2. Pokažite partneru da znate komunicirati

Kvalitetna komunikacija uključuje gledanje u oči, kimanje glavom, asertivno slušanje. Budite podrška na tom putovanju. Dajte partneru na važnosti tako što ga aktivno slušate, postavljajte potpitanja i budite netko tko želi vidjeti svog partnera u pravom smislu riječi. 

3. Dozvolite partneru da izrazi svoje stavove

Kad se partner krene otvarati dopustite mu da iznese vlastite stavove i misli, bez da ga prekidate. Nemojte upirati prstom u njega, govoriti mu riječi poput „ti nikad“, „ti uvijek“, „s tobom stalno“… 

4. Počnite od sebe

Recite kako se osjećate, što vam nedostaje. Smijete sve željeti. I smijete sve reći, sve dok ne napadate drugu osobu s time. Ako je potrebno pripremite se prije razgovora tako što ćete sjesti sami sa sobom i pitati se koje emocije imam, što osjećam, što mene zapravo muči u tom odnosu, što bih ja htjela… I onda mu to sve iznesite. Mirnim tonom. Dozvolite da vam partner odgovori. Ako reakcija bude burna, dozvolite sebi da razgovor nastavite neki drugi put. 

5. Zapamtite – smijete željeti sve

Smijete željeti da vas partner čuje, sluša, suosjeća s vama. Smijete željeti da vas voli, iako je prošlo puno od vjenčanja. Smijete tražiti zagrljaj i poljubac. Smijete se željeti osjećati povezano u odnosu. Smijete imati seksualne želje i željeti intimnost. Sve je dozvoljeno, bez obzira što vam ljudi govore. Samo se nemojte braniti i ustručavati. Budite ona osoba koja jeste i slobodno izrazite svoje osjećaje.

Sjetite se da i nakon što ste pokušali sve, postoje terapeuti koji vam mogu pomoći da uspostavite komunikaciju. Važno je, samo, da znate da ste učinili sve što je u vašoj moći i da su za uspjeh u svakom odnosu uvijek potrebne dvije strane, a za rastavu je, nažalost, dovoljna samo jedna. 

DOBRO JE ZNATI I OVO O SAVJETIMA I RITUALIMA

 

Zara centar
Zara centar
Portal za životno savjetovanje s preko 10 tisuća zadovoljnih korisnika kojima smo pomogli pronaći put do prave ljubavi, sreće, uspješne karijere i samopouzdanja. Koristeći poznate tehnike: tarot, astrologija, rituali i duhovno vodstvo, naš tarot centar je tu kako bismo vas usmjerili u pravom smjeru. Želiš saznati što te čeka? Javite nam se već danas!