facebook
Tarot

Ciganski tarot

Ciganski tarot, ALTERNATIVNI CENTAR ZARA

Ciganice li ciganske karte su jedne od najproširenijih karata. Vrlo su jednostavne za proricanje, ali ne treba ih podcjenjivati!

Smatra se da su Romi oko 15. stoljeća prvi počeli s proricanjem sudbine u Europi. Simboli prikazani na ciganskim kartama povezuju se s tajnim znanjem Roma. Ciganice se i danas koriste za tumačenje sadašnjosti i budućnosti.

Ciganice su praktičan i dosta jednostavan sustav proricanja budućnosti i upravo se zbog toga  smatraju najpoznatijim ezoteričnim alatom ove vrste. Smisao svih karata i njihovih mogućih kombinacija, kao i više načina interpretiranja, pomaže da se dobije detaljan uvid u stanje, situaciju i osobi važne životne događaje. No, najbitnije od svega je imati jaku intuiciju prilikom čitanja ciganskoga tarota, upravo zbog toga, ne mogu svi precizno pročitati što su karte naizgled vrlo eksplicitno napisale.

Špil ciganice sadrži 36 karte, nešto manje od tradicionalnog tarota i smatra se jednostavnijim za čitanje. Sadrži brojne simbole, osjećaje, osobe i osobine koje nam pomažu efikasno proricati budućnost i dati precizne odgovore na svakojaka pitanja koji zanimaju osobu na čije pitanje odgovaramo.  Postepenim objašnjenjem možemo doći do vrlo zanimljivih otkrića koja se odnose na prošlost, sadašnjost ili budućnost.

Prema romskoj tradiciji, ciganice su se povezivale s energijom Mjeseca, odnosno onim što je skriveno, nije odmah vidljivo, a dar intuicije i vidovitosti je doprinio boljoj interpretaciji. Romi su svaku sliku karte povezivali s ezoteričnom simbolikom i uklapali u interpretaciji s postojećom situacijom. Jedna od najpoznatijih metoda je s tri karte, od kojih svaka predstavlja:

  • prošlost, sadašnjost, budućnost
  • uzrok prepreka, teškoća, rješenje problema
  • tumačenje na osnovi intuicije

Uz tri gore navedene metode, koje su ujedno i najpopularnije, postoji još nekoliko metoda otvaranja ciganice:

  • Magični križ – otvaranje s pet karata
  • Čarolija magije – otvaranje sa 7 karata
  • Osma linija- otvaranje s 8 karata
  • Mistični kotač – otvaranje s 9 karata
  • Zlatni kamen – otvaranje s 15 karata
  • Kraljevski stol – otvaranje s 36 karata.

Svaka od ovih metoda može se koristiti, ali nije svaka pogodna za svaku prigodu i svako pitanje. Prilikom termina sa svojim tarot majstorom, svakako pitajte koja je metoda za vas i vaše pitanje najpogodnija.