facebook
Ljubav i vezeU potrazi za srećom

Je li Korona kriza krivac za vaše bračne probleme?

By 22/09/20203 studenoga, 2020No Comments
Je li Korona kriza krivac za vaše bračne probleme?, ALTERNATIVNI CENTAR ZARA

Što učiniti ako Korona krizu prati i bračna kriza? Kriza u doba COVID-a dovela nas je sve do izvanrednostanja, a mnoge od nas stavila je u neugodan položaj zbog manjka osobnog prostora. Sada su se naglasili svi problemi koje smo u braku imali, ali nismo imali vremena na njih reagirati.

Zašto nas kriza opterećuje na mnogo načina?

Našu sadašnjost oblikuje kriza koja se dogodila uslijed virusa COVID-19. Pandemija, koja danas bjesni širom svijeta, svima nam predstavlja velike izazove. Svaka privatna osoba podjednako je pogođena kao i vlada, posao, trgovina, kultura i sport. Kriza je nastupila iznenadno i odjednom bez ikakve najave što je mnoge od nas izbacila iz ravnoteže, a osim na ekonomskoj razini, na nas utječe i emocionalno. Psihološki se mnogi od nas brinu kako će vlastito tijelo reagirati na infekciju. Ono što je glavni okidač za pretjeranu brigu i psihičku neravnotežu je činjenica da virus ne možemo vidjeti i vrlo smo nemoćni po pitanju kako se od njega braniti. Svakome je kroz glavu prošla misao, što ako se zarazim, a ovim mislima pridonosi i činjenica da smo se odjednom našli kod kuće, bez posla i mjesta gdje otići.

Kakvi se problemi javljaju?

Ako pripadate segmentu stanovništva koji je proteklih mjeseci bio kod kuće sa suprugom, a možda i s djecom, šanse su da će se pojaviti problemi. Nismo navikli biti zajedno 24 sata dnevno. Obično se definiramo ne samo kroz brak i potomstvo, već i kroz posao, prijatelje i zabavne aktivnosti. Sve se to sada poremetilo. Tada postoji strah od budućnosti. Hoću li moći ponovno raditi svoj posao nakon krize? Koliko ću uštedjeti i koliko dugo još mogu plaćati stanarinu? Ako ste vlasnik malog poduzeća, na pameti su vam i vaši radnici i njihove obitelji. Kroz glavu vam prolaze misli: Što sada, hoću li se izvući iz krize, hoću li morati zatvoriti… Možda brinite o svojim roditeljima koji žive daleko ili koji žive u staračkom domu, brinete kako oni podnose samoću. Dakle, sve se to skupa slaže, a stres se gomila.

Je li Korona kriza krivac za vaše bračne probleme?, ALTERNATIVNI CENTAR ZARA

Zašto su bračno problemi naglo porasli?

Možda vam još uvijek nije jasno kako i zašto se javljaju problemi. Možda ste i sami već iskusili bračnu krizu. Ali jedno je sigurno, svi smo sada napetiji nego inače. Trenutno su brige ljudi ogromne i pogađaju gotovo svaku profesiju i sve dobne skupine. Nije svaki par sada u stanju biti smiren i biti podrška jedan drugome. Često je suprotno. Problemi se povećavaju zbog stresa i briga koje se gomilaju. Najveći okidač je manjak slobode, manjak novca, te briga oko vlastite egzistencije. Ovi razlozi najčešće ljude tjeraju preko ruba. Čitava obitelj bila je na okupu dug period, iako je svima bilo dobro na početku i osjećali su slogu i prisnost to se vrlo brzo počelo mijenjati.  Počele su svađe, djeca su bila razdražljiva jer ne mogu u park niti se družiti s prijateljima, maturanti nisu znali hoće li na fakultet u jesen, a sve skupa je kulminiralo u bombu emocija koja će kad-tad eksplodirati. Potencijal za sukob trenutno je ogroman, a svađalačka groznica širi se u mnogim domovima. Ali što točno možete učiniti po tom pitanju?

Kako možete izbjeći prekid zbog krize?

Prije svega, apelirajte na svoj zdrav razum. Strukturirajte svoj dan. Učinite one sitne stvari koje do sada niste imali vremena napraviti. Na primjer, obojite kuhinju ili osvežite album s fotografijama. Mnoge je spasila priroda, vozili su bicikl, počeli su vježbati i više su vremena provodili na zraku, no što sada kada su dani kraći, a temperature padaju?  Ne gledajte TV cijeli dan i ne spavajte dan. Pronađite neku svrhu u svom životu. Budite kreativni i stvarajte nešto, na tak način ćete imati osjećaj da još uvijek nešto korisno radite za sebe. Možda ste oduvijek htjeli slikati, ali niste za to imali vremena, sada je idealna prilika.

Prevladavanje bračne krize: kako to može funkcionirati?

Bračna kriza zbog Korona krize vjerojatna je za mnoge parove u ovim teškim vremenima. Ako bračna kriza prijeti puknućem, vjerojatno je prekasno za dobar savjet. Međutim, možete pokušati potražiti pomoć. Telefonsko savjetovanje dostupno je za bračne probleme. Tijekom ove vrste savjetovanja razgovarat ćete sa stručnjacima, ili psihološki obučenim ljudima koji će se posebno pobrinuti za vaš slučaj. Točno opisujete svoje točke prijepora i svoju specifičnu životnu situaciju u krizi s koronom. Zajedno sa svojom kontakt osobom potražit ćete konkretno rješenje, odnosno, koje korake možete poduzeti da biste prevladali svoju bračnu krizu.

Kako možemo ostati pribrani u krizi?

Najvažnije je ostati smiren. Ali kako se to može postići? Unatoč svemu lošem, uvijek postoje dobre vijesti. Budite solidarni i spremni uskočiti drugima u nevolji. Zapamtite da niste sami u ovome, u ovom je doslovno čitav svijet. Svatko tko je potreban odmah se osjeća bolje i ima neku svrhu u životu. Svi imaju starijeg, možda slabašnog kome mogu pripomoći, a mnoge volonterske udruge organizacije također trebaju pomoć. Pokušajte biti optimistični. Na kraju, iz ove krize može izrasti nešto pozitivno. Možda će se naše društvo vratiti na bitnije stvari. Radujte se vremenu nakon krize, po mogućnosti zajedno sa supružnikom.

Trebate pomoć? Javite se našim savjetnicama kako bi saznali što napraviti u trenutku kada se pojavi problem u vašem odnosu.

Zara

O autorici:

Je li Korona kriza krivac za vaše bračne probleme?, ALTERNATIVNI CENTAR ZARA

Svoj talent nikada nisam čuvala za sebe, kada sam tek kretala u svijet Tarota i naslijedila bakin stari špil karata, one su za mene bile magične. Prijateljice kojima sam često otvarala karte bile su zapanjene mojim čitanjem. Bavim se Tradicionalnim Tarotom, Tarotom ljubavi, Tarotom ženskih tajni, Zlatnim Tarotom a ponajviše Anđeoskim Tarotom.

Najvećom nagradom za svoj trud smatram povratne informacije i uzvike: „Zara bila si u pravu!“. Upravo sam na ovaj način svoj dar pretvorila u životni poziv.

Želiš saznati što te čeka? Javi se Zari već danas!