Jesam li možda u krivu? Jedno pitanje koje spašava vezu!

Stella
Stella
Jesam li možda u krivu. Kako do sretne veze pune razumijevanja

U životu se treba znati prilagoditi situaciji. Ponekad je dobro biti uporan i nepokolebljiv bez obzira na okolnosti i pokušaje okoline da nas zaustave na našem jedinstvenom putu, a ponekad moramo prihvatiti vlastite pogreške i propuste te poslušati kritike i savjete drugih. Treba samo znati razlučiti kada se očekuje jedno, a kada drugo, odnosno kada je određeno ponašanje produktivno, a kada kontraproduktivno. Znate li vi priznati kad ste u krivu?

Ljubav gradite vi i partner – zajedno

Jedna od tih zahtjevnijih situacija koja traži kompromise je partnerski ili ljubavni odnos koji gradimo zajedno s – drugom osobom.

Već iz same te činjenice da je odnos nešto što gradimo s drugom osobom vidimo da on zahtijeva da u sve naše odluke i postupke nužno ukalkuliramo stavove i potrebe različite od naših – one koje ima ta druga osoba.

Drugačije taj odnos ne može uspjeti, a niti se može zvati odnosom nešto u čemu uvažavamo isključivo sebe i nikoga više.

Kako protiv sebe? Možemo li se mijenjati?

Naši ljubavni odnosi sasvim sigurno nisu igra koju igramo sami za sebe i u kojoj možemo pobijediti tako da bezobzirno guramo samo svoje potrebe pa kud puklo da puklo.

Upravo obrnuto, oni od nas zahtijevaju da ponekad napravimo ustupak, da prihvatimo različitost pa čak i da mijenjamo sebe. A mijenjamo se u dvije različite situacije:

  1. Kada nas naš partner potiče da učimo, razvijamo se i postajemo bolje osobe, tada prihvaćamo neke nove ideje i obrasce ponašanja.
  2. Kada nam naš partner ukazuje na postupke koji su na njegovu štetu i koji ga bole, kada se od nas očekuje da neke ideje i obrasce ponašanja napustimo.

U prvom slučaju nam promjene i ne padaju toliko teško koliko u drugome, što je vrlo čudno ako tvrdimo da tu osobu volimo. Pa zašto nam je toliko teško mijenjati određeno ponašanje ili određeni stav ako oni donose patnju i bol osobi koju volimo?

Vrijedi se zapitati to pitanje, bez obzira koju ulogu igrate – onog partnera koji se odbija mijenjati ili onog partnera koji je povrijeđen.

ljubavni i obiteljski problemi

Potrebno je ukrotiti ego!

Ono što nas koči u promjeni naš je ego. On se bori za dominaciju, on je sebičan i on ne voli kompromise. On uvijek mora biti na tronu, mora biti pobjednik, mora uvijek biti u pravu i ne smije mu se proturječiti. Ne podnosi da gubi ili da griješi, a još manje da mu se ukazuje na to.

Tada se osjeća ugroženo i kao da gubi dio sebe, što je za ego vrlo zastrašujuće. Djelujući iz ega, nemoguće je izgraditi zdrav odnos koji je dugoročno održiv i zadovoljavajuć za obje strane.

Suprotno tome, ljubav ne traži dominaciju nego ravnopravnost, razumijevanje, kompromis i prihvaćanje. Ljubav zna da ego gradi zidove i brane koji razdvajaju ljude i ona ih rado uklanja.

Ljubav prihvaća da nismo uvijek u pravu i da ponekad moramo odbaciti dio sebe (onaj štetni i toksični) kako bismo napravili mjesta za drugu osobu u svom životu. Ne samo da tako ne gubimo ništa, nego je to jedini način da obogatimo svoj život i da dobijemo nešto. Nešto zaista vrijedno – ljubavni odnos izgrađen na uvažavanju i poštovanju.

Kako želite dalje kročiti kroz život?

U životu možemo ići do određene točke na jedan način – hrabro, samopouzdano, čvrsto i uporno. To su zaista korisne kvalitete koje nam omogućavaju da se osamostalimo, istaknemo, da zauzmemo svoju poziciju, pronađemo svoj put i slijedimo svoje snove.

Ali jednom kada smo taj dio riješili, kada smo jasno odredili tko smo i što smo te kojim smjerom u životu idemo, spremni smo prihvatiti i drugu osobu u svoj život. U trenutku kada tu osobu nađemo i prigrlimo, kada poželimo s njom graditi odnos, od nas se očekuje da u život unesemo i neke promjene.

Neupitno je da neke dijelove sebe tada moramo mijenjati. Jer sada više nismo sami za sebe, nego u paru. A isto vrijedi i za tu drugu osobu – i naš partner mora biti spreman prilagoditi svoj život i svoje navike nama. Jer kada bi oboje i dalje nastavili beskompromisno svaki po svome, do odnosa nikada ne bi ni došlo.

Odnos u svojoj biti jeste kompromis. Uvažavanje. Dijeljenje. Dvoje, a ne jedno. Svaki odnos je izazov i zadatak na našem evolucijskom putu. On testira razinu naše svijesti i potiče nas da ju još više širimo.

Zato kada se idući puta nađete u konfliktnoj situaciji, preispitajte svoje motive i ciljeve. Želite li biti u pravu i pobjednik u sukobu, prvi na cilju, odnosno djelujete li iz ega ili želite prihvatiti drugu osobu, njena razmišljanja, emocije i potrebe koji se možda i ne poklapaju s vašima, u kojem slučaju djelujete iz ljubavi i živite odnos. Isto vrijedi i za vašeg partnera.

DOBRO JE ZNATI I OVO O LJUBAVI I VEZAMA

Stella
Stella
Tu sam da vam pomognem da bolje upoznate sebe, da prepoznate vaše talente i vaše slabosti, da zacijelite i rastete, da odaberete najbolji životni put za sebe i da živite svoj puni potencijal. Želiš saznati što te čeka? Javi se Stelli već danas! Javi se Stelli odmah! Javi se Stelli odmah! Javi se Stelli odmah! Javi se Stelli odmah!