Kako otkloniti stres u teškim situacijama - Zara Tarot

Javite se s povjerenjem! Zajedno ćemo naći rješenje za sve Vaše probleme!

AlternativaNajcitanije

Kako otkloniti stres u teškim situacijama

By 23/03/2020 No Comments

Širenje koronavirusa i dalje utječe na ljude, gradove i države diljem svijeta, a vlasti i zdravstveni radnici naporno rade na suzbijanju COVID-19, a od nedavno i posljedice snažnog potresa koji je uzdrmao kontinentalnu Hrvatsku. Javnosti pružaju preventivne mjere, ali ipak, prijetnja pandemije i neizvjesnost koju donosi mogu stvoriti osjećaje stresa, zbunjenosti i tjeskobe. Tijekom ovakvih vremena, i stvarno svih vremena, važno je prakticirati razne metode kao način za smanjenje razine stresa i održavanje našeg duševnog mira.
Evo nekoliko jednostavnih načina na koje danas možete početi vježbati suzbijanje stresa i oslobađanje negativne energije koja se nakuplja u stresnim trenucima.

Meditirajte

Izdvojite 10 do 15 minuta u svome danu za duboko disanje i raščistite svoj um. Čak u kratkom periodu, meditacija svakog dana može biti vrlo učinkovit način za smanjenje razine stresa, poboljšanje sna i otpuštanje tjeskobe. Meditacija vam također može pomoći u tome da budete pažljiviji, pronicljiviji i spremniji na neočekivane situacije, dokazano povećava vašu samosvijest koja će vam dati jasniju sliku o tome kako se zapravo osjećate u stresnim trenutcima koji za mnoge mogu biti vrlo zbunjujući. Ako želite započeti s meditacijom, ali niste sigurni kako se to točno radi, postoje brojne mobilne aplikacije i videa na YouTubeu.

Zapišite svoje osjećaje

Odvojite vrijeme za razmišljanje o svojim mislima i osjećajima i potom ih zapišite. Nemojte zapisivati samo osjećaje, opišite situaciju u kojoj ste se našli i svoje raspoloženje prije i poslije događaja. Izražavanje sebe i onoga što je duboko u vama, može pomoći da se suočite sa svojim emocijama, strahovima i željama. Dnevnik je sjajan način da zabilježite i kasnije pregledate svoj misaoni proces, tako da možete biti svjesniji vlastitog mentalnog i emocionalnog putovanja,čak i u trenucima kada ne znate točno izreći što osjećate, taj osjećaj možete opisati. Dat će vam jasnu sliku onoga što je bio okidač vašem stresu, kako se sa stresom nosite i na čemu možete i trebate poraditi.

Njegujte svoj um, tijelo i duh

Za promicanje sreće i unutarnjeg mira u svom životu, iskoristite ovo vrijeme za preuzimanje akcije koje osvježavaju i njeguju vaš um, tijelo i duh, ma što god to za vas značilo. Pročitajte dobru knjigu, skuhajte hranjiv i ukusan obrok, počnite slikati, opustite se uz kupku ili napravite trening kod kuće, napravite nešto što za sebe, nešto što vas ispunjava i što vam je ugodno.

Odmorite se od buke


Iako nam je važno da budemo svjesni najnovijih ažuriranja COVID-19 od strane zdravstvenih vlasti, treba problemu pristupati hladne glave. Ako vaša zabrinutost može prerasti u problem i opsesivnost ako svakih nekoliko minuta ažurirate vijest i čitate sve što se o ugrozi da pročitati. Razmislite o dnevnoj pauzi od vijesti, društvenih medija ili mobitela. Na primjer, pokušajte bez ikakvih tehnologija prvi sat kada ste budni ili zadnji sat prije spavanja. To će vam pomoći da smanjite buku koja vam smeta i koja vas noćima drži budnim od prevelike količine stresa i zabrinutosti.

Neka vam misli budu racionalne i pozitivne

Koliko je god to teško za povjerovati u ovom trenutku i negativna iskustva imaju pozitivne elemente. Dakle, racionalno analizirajte svaki problem (brigu, strah i sl.) tako da ga najprije definirate, potom utvrdite što ga je izazvalo, zatim dokučite sva moguća rješenja, te na kraju izaberite ono najbolje. Ako problemu pristupite racionalno i realno, smanjit ćete djelovanje stresa upola i moći ćete brže i efikasnije doći do rješenja problema. Štoviše racionalnim i pozitivnim pristupom spoznat ćete da niti jedan problem nije nerješiv, da neki problemi ni ne postoje ili se mogu izbjeći, da mnogi nisu tako veliki kao što nam se to na prvi pogled čini, da se mnogi riješe sami od sebe, te da se svaki problem može umanjiti.

Ostanite povezani

Kako mnogi od nas rade od kuće i sa socijalne udaljenosti, važno nam je da se potrudimo ostati povezani sa svojim najmilijima. Imajte svakodnevne telefonske pozive s obitelji, razgovarajte s dragim prijateljem ili čavrljajte u grupi sa svojim najmilijima. Provodeći duže razdoblje daleko od drugih može potaknuti osjećaj izoliranosti, ali na svu sreću tehnologija nam omogućava da se i dalje osjećamo usko povezani tijekom ovog iskustva. Ostanite povezani s drugima kako biste podsjetili sebe da niste sami, a svi smo zajedno u ovome.

Smijte se što više

Smijeh je jedan od najučinkovitijih načina otklanjanja stresa, a ako je potrebno, ponovo se naučite smijati. Po mišljenju stručnjaka smijeh opušta cijeli organizam te, između ostalog, opušta mišiće, pospješuje disanje, poboljšava cirkulaciju, umiruje živčanu napetost i tjera crne misli. Štoviše, prema nekim istraživanjima, smijeh poboljšava imunitet te je jedan od glavnih saveznika u bržem ozdravljenju i borbi protiv bolesti.

U ovim teškim trenucima od jutra do sutra smo pod stresom. Nažalost, dugotrajan stres može ozbiljno ugroziti naše zdravlje, a s obzirom na način na koji živimo, većina nas se ne može osloniti urođene mehanizme kojima organizam na prirodan način razgrađuje stres. Dakle, ako živimo na način koji nas znatno i intenzivno opterećuje ne smijemo se ni pod koju cijenu pasivno prepustiti negativnim posljedicama već moramo nešto učiniti sami. Uvažavajući savjete stručnjaka moramo pronaći putove i načine koji će nam pomoći da uspješno svladamo stresne situacije i uklonimo negativne posljedice koje one mogu imati za naše, kako psihičko, tako i fizičko zdravlje.