facebook

Kako smanjiti stres u teškim situacijama

Zara centar

Zara centar

kako smanjiti stres, što svaka žena treba znati

Širenje koronavirusa i dalje utječe na ljude, gradove i države diljem svijeta.  Vlasti i zdravstveni radnici naporno rade na suzbijanju COVID-19. A od nedavno i posljedice snažnog potresa koji je uzdrmao kontinentalnu Hrvatsku. Javnosti pružaju preventivne mjere, ali ipak, prijetnja pandemije i neizvjesnost koju donosi mogu stvoriti osjećaje stresa, zbunjenosti i tjeskobe. Tijekom ovakvih vremena, važno je prakticirati razne metode kao smaniti stres i održavanje našeg duševnog mira.
Evo nekoliko jednostavnih načina na koje danas možete početi vježbati suzbijanje stresa i oslobađanje negativne energije koja se nakuplja u stresnim trenucima.

Kako smanjiti stres? Meditacijom!

\"\"Izdvojite 10 do 15 minuta u svome danu za duboko disanje i raščistite svoj um. Čak u kratkom periodu, meditacija svakog dana može biti vrlo učinkovit način da smanjite stres, poboljšanje sna i otpuštanje tjeskobe. Meditacija vam također može pomoći u tome da budete pažljiviji, pronicljiviji i spremniji na neočekivane situacije, dokazano povećava vašu samosvijest koja će vam dati jasniju sliku o tome kako se zapravo osjećate u stresnim trenutcima koji za mnoge mogu biti vrlo zbunjujući. Ako želite započeti s meditacijom, ali niste sigurni kako se to točno radi, postoje brojne mobilne aplikacije i videa na YouTubeu.

Kako smanjiti stres? Pišite svoje osjećaje

Odvojite vrijeme za razmišljanje o svojim mislima i osjećajima i potom ih zapišite. Nemojte zapisivati samo osjećaje, opišite situaciju u kojoj ste se našli i svoje raspoloženje prije i poslije događaja. Izražavanje sebe i onoga što je duboko u vama, može pomoći da se suočite sa svojim emocijama, strahovima i željama. Dnevnik je sjajan način da zabilježite i kasnije pregledate svoj misaoni proces, tako da možete biti svjesniji vlastitog mentalnog i emocionalnog putovanja,čak i u trenucima kada ne znate točno izreći što osjećate, taj osjećaj možete opisati. Dat će vam jasnu sliku onoga što je bio okidač vašem stresu, kako se sa stresom nosite i na čemu možete i trebate poraditi kako smaniti stres.

Njegujte svoj um, tijelo i duh

Za promicanje sreće i unutarnjeg mira u svom životu, iskoristite ovo vrijeme za preuzimanje akcije koje osvježavaju i njeguju vaš um, tijelo i duh, ma što god to za vas značilo. Pročitajte dobru knjigu, skuhajte hranjiv i ukusan obrok, počnite slikati, opustite se uz kupku ili napravite trening kod kuće, napravite nešto što za sebe, nešto što vas ispunjava i što vam je ugodno. Saznajte kako će vam pomoći smanjiti stres rituali svijećama.

Odmorite se od buke

Neka vam misli budu racionalne i pozitivne

Koliko je god to teško za povjerovati u ovom trenutku i negativna iskustva imaju pozitivne elemente. Dakle, racionalno analizirajte svaki problem (brigu, strah i sl.) tako da ga najprije definirate, potom utvrdite što ga je izazvalo, zatim dokučite sva moguća rješenja, te na kraju izaberite ono najbolje. Ako problemu pristupite racionalno i realno, smanjit ćete djelovanje stresa upola i moći ćete brže i efikasnije doći do rješenja problema. Štoviše racionalnim i pozitivnim pristupom spoznat ćete da niti jedan problem nije nerješiv, da neki problemi ni ne postoje ili se mogu izbjeći, da mnogi nisu tako veliki kao što nam se to na prvi pogled čini, da se mnogi riješe sami od sebe, te da se svaki problem može umanjiti.

Ostanite povezani

Kako mnogi od nas rade od kuće i sa socijalne udaljenosti, važno nam je da se potrudimo ostati povezani sa svojim najmilijima. Imajte svakodnevne telefonske pozive s obitelji, razgovarajte s dragim prijateljem ili čavrljajte u grupi sa svojim najmilijima. Provodeći duže razdoblje daleko od drugih može potaknuti osjećaj izoliranosti, ali na svu sreću tehnologija nam omogućava da se i dalje osjećamo usko povezani tijekom ovog iskustva. Ostanite povezani s drugima kako biste podsjetili sebe da niste sami, a svi smo zajedno u ovome.

Smijte se što više

 

\"\"

 

Smijeh je jedan od najučinkovitijih načina kako smanjiti stres. A ako je potrebno, ponovo se naučite smijati. Po mišljenju stručnjaka smijeh opušta cijeli organizam. Između ostalog, opušta mišiće, pospješuje disanje, poboljšava cirkulaciju, umiruje živčanu napetost i tjera crne misli. Štoviše, prema nekim istraživanjima, smijeh poboljšava imunitet te je jedan od glavnih saveznika u bržem ozdravljenju i borbi protiv bolesti.
U ovim teškim trenucima od jutra do sutra smo pod stresom. Nažalost, dugotrajan stres može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. S obzirom na način na koji živimo, većina nas se ne može osloniti urođene mehanizme kojima organizam na prirodan način razgrađuje stres. Dakle, ako živimo na način koji nas znatno i intenzivno opterećuje, ne smijemo se ni pod koju cijenu pasivno prepustiti negativnim posljedicama. Uvažavajući savjete stručnjaka moramo pronaći načine koji će nam pomoći da uspješno svladamo stresne situacije. Uklonimo negativne posljedice koje one mogu imati za naše, kako psihičko, tako i fizičko zdravlje.
pratite nas na facebooku

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp