Saturn – veliki učitelj! Što očekivati od njegova retrogradnog hoda?

Divna
Divna
planet saturn kreće retrogradno

Najveći učitelji u životu nisu uvijek oni koji daju formalno obrazovanje, već oni koji inspiriraju na učenje i rast. Šesta planeta od Sunca u Sunčevom sustavu, deset puta veća od Zemlje i druga najveća, odmah nakon Jupitera, sa svojim spektakularnim prstenovima koji su formirani od leda, prašine i stijena, zaslužuje naziv Veliki Učitelj. Pogađate o kome se radi? Naravno, o Saturnu! Vrijeme je da naučimo što planet Saturn predstavlja u mitologiji, astrologiji i natalnoj karti te što nam sprema u retrogradnom hodu koje počinje 17.lipnja 2023.

Razumijevanje Saturna kroz mitologiju

U mitološkim pričama, koje se često dijele na rimske i grčke mitologije, ovisno o izvorima i mitološkim tradicijama, Saturn je povezan s rimskim bogovima i kultom. U rimskoj mitologiji, Saturn, a u grčkoj Kron, bog je poljoprivrede, plodnosti i vremena.

Njegovo ime je izvedenica od latinske riječi satus što znači sjetva ili žetva. Likovno se prikazuje kao starac sa srpom ili vrtlarskim nožem u ruci, a književno kroz izreku “Kako siješ tako ćeš i žeti”. Saturn je sin Urana (neba) i Gaje (zemlje). Bio je jedan od Titana, moćnih božanstava koji su prethodili bogovima Olimpa. Saturn je imao brojnu djecu sa sestrom Reom, uključujući Zeusa (Jupitera).

Prema mitu, Saturnov otac, Uran, zatvorio je svoju djecu u maternicu svoje supruge Gaie. Kad je Saturn osjetio Gajinu bol odlučio je svrgnuti Urana te je koristeći svoj srp preuzeo vlast i postao vladar svemira. Međutim, bojao se da će jedan od njegovih sinova svrgnuti njega, jer mu je proročanstvo predvidjelo takvu sudbinu. Kako bi to spriječio, Saturn je progutao svako novorođeno dijete koje je imao s Reom.

Međutim, zahvaljujući njezinoj lukavosti uspjela ga je nasamariti. Malog Zeusa je sakrila u pećinu na Kreti, a Saturnu je podvalila da pojede kamen umotan u pelenu. Nakon što je Zeus odrastao, pobunio se protiv Saturna i svrgnuo ga s prijestolja vrhovnog vladara Olimpa, naučio ga lekciju baš kao što je i proročanstvo predvidjelo. 

sto donosi buducnost

Razumijevanje Saturna kroz astrologiju

U astrologiji, Saturn je povezan s restrikcijama i ograničenjima. Na prvi pogled, Saturn djeluje depresivno, ali kao planet donosi značenje i strukturu našem svijetu. Podsjeća na granice odgovornosti i obveze te unosi definiciju u naše živote.

Saturn nas čini svjesnim vlastitih ograničenja

Ovaj planet, svojim položajem i vezama u našim kartama, čini nas svjesnima potrebe za samokontrolom, granicama i ograničenjima. Planet Saturn s prstenovima se često povezuje s autoritetima. U djetinjstvu, disciplina, pravila i propisi koji su se nametali u obliku autoriteta, roditelja, učitelja i slično, nisu uvijek bili ugodni. Međutim, pomogli su u razumijevanju svijeta oko sebe. Slično tome, Saturnove lekcije pomažu u rastu, sazrijevanju i usavršavanju. Suočavanje sa strahovima može biti vrlo isplativo kad se ograničenja pretvore u najveće prednosti.

Saturn je planet koncentracije i ambicije

U natalnoj karti položaj Saturna otkriva ograničenja, strahove i odgovornost. Također ukazuje na osobine koje se teško izražavaju prirodno, pa čak i teško prihvaćaju kao dio osobnosti. Saturn je planet koncentracije, postojanosti, opipljivih nagrada, upornosti, ambicije i produktivnosti. Ovaj planet također vlada oprezom, odgodom, stezanjem, bolom, strahom, autoritetom, disciplinom, kontrolom i poricanjem.

Saturn podučava da cijenimo vrijeme i da iskoristimo svaki trenutak na najbolji mogući način. Posjeduje mudrost i iskustvo pa služi kao vodič ili mentor na duhovnom putovanju. Takvi učitelji podučavaju o životnim lekcijama, moralnim vrijednostima, unutarnjem miru, samoostvarenju i razumijevanju, a donose zrelost i strpljenja. 

Planet Saturn će vas natjerati na suočavanje sa stvarnosti

Živimo u opipljivom svijetu, a Saturn nas tjera da se nosimo sa stvarnošću. Bez Saturna ne bismo imali pameti, standarda, kontrola i strukture, već samo kaos s malim ili nikakvim napretkom. Saturn hvata za ovratnik i tjera na suočavanje sa stvarnosti. Saturn je hladan pa kad dotakne određeno područje u natalnoj karti, tada to područje doživljava neku vrstu usporavanja ili zamrzavanja.

Međutim, prije nego je postalo led, mnogo puta je bilo voda koja je nekome služila samo da utopi žeđ. Izradom natalne karte uz pomoć astrologa otkrijte koji glečer je potrebno odlediti za obnovu kraljevstva. 

savjetni kako vraititi u zivot ravnotezu

Razumijevanje retrogradnog Saturna

Tradicionalni vladar zemljanog znaka Jarca je kao zemlja na kojoj gradimo svoje kraljevstvo. Početak retrogradnog hoda je 17.lipnja 2023. godine u trajanju od otprilike četiri do pet mjeseci.

Saturn se povezuje s konceptom karme i vjerovanjem da djela i postupci u prošlosti utječu na sadašnjost i budućnost. Kroz cikluse zbraja se ono što smo “zaslužili” na temelju naših postupaka. Kao davatelj pravde i plodova karme, a budući da daje povoljne i nepovoljne ishode na temelju postupaka, Saturn zna biti poprilično strog.

Vrijeme je za odgovornost i posljedice za prošle greške

Retrogradni Saturn dovodi ponavljajuće situacije iz prošlosti u obliku kamena zamotanog u pelenu. Ukazuje da je vrijeme za samoprocjenu i preispitivanje unutarnje strukture s fokusom na ograničenja i odgovornosti za posljedice prošlih djela.

Poziva na suočavanje s tim lekcijama, iscjeljivanje rana te potiče na preuzimanje odgovornosti za postupke i rješavanje nezavršenih poslova ili ograničenja. Prilikom toga dolazi do suočavanja s pitanjem autoriteta i koja je vrijednost prihvaćenih pravila u životu. Odgovor je u razmatranju tih vrijednosti i ako je potrebno postavljanje novih granica.

Međutim, kad postavljanje granica donese izazove i prepreke, važno je biti strpljiv i postojan prilikom uklanjanja tih prepreka. Dugoročna stabilnost, odgovornost, ozbiljnost i dosljednost će kroz to gorko strpljenje ipak uspješno donijeti slatki iscjeljujući plod.

Kineski filozof i socijalni reformator Konfucije kaže ovako “Kroz izdržljivost i disciplinu, Saturn gradi temelje za velika postignuća.”.

DOBRO JE ZNATI I OVO O ASTROLOGIJI
Divna
Divna
Intuitivni empat koji cijeli život aktivno djeluje u spiritualnom svijetu. Astrologijom, numerologijom, usporednim horoskopom i natalnom kartom otkrivam utjecaj i povezanost duša na ljubavnom ili poslovnom planu te koristim tarot za potvrdu i jasnoću. Želiš saznati što te čeka? Javi se Divni već danas! Javi se Divni odmah! Javi se Divni odmah! Javi se Divni odmah! Javi se Divni odmah!