Ljubav i veze

Što možete očekivati od trenutne veze?

By 10/11/2020No Comments

Razmislite malo o ovome: Zašto biste htjeli biti s nekim tko nije uzbuđen što je s vama i ne pokazuje jednaku zainteresiranost za vas?

U odnosima i vezama često se susrećemo sa sivom zonom u kojoj jedna osoba ima jače osjećaje od druge. Ovo sivo područje uzrokuje stvarne i opipljive probleme.

– “Rekla je da je ne zanimam, ali i dalje mi se javlja, pa što trebam učiniti da je dobijem?”

– “Pa, znam da mu se sviđam, ali nije mi se javio već pet dana, što da radim?“

– „Stalno je toplo-hladno, ne želi mi reći što točno osjeća..“

U većini slučajeva, mi se bavimo ovim sivim zonama i pokušavamo riješiti problem koji se pojavio bilo u dugim vezama/brakovima ili vezama u začeću. Frustracija zbog ove sive zone tjera mnoge ljude na nepotrebne manipulacije, drame i igranje igara i najvažnije manjka otvorene komunikacije.

Imate problema s vezama? JAVITE NAM SE!

Do problema dijelom dolazi zbog toga što smo odrasli uz bajke i romantične komedije koje su daleko od stvarnosti. Svi iščekujemo taj trenutak velike romantične geste, a ljutnja i frustracije rastu kada taj trenutak nikad ne dođe. Naše samopouzdanje pada i pokušavamo mentalnim igrama pridobiti drugu osobu.
Ali, s druge strane, u praksi se češće susrećemo s pravim problemima i osjećajem manje vrijednosti. Pa krenimo od početka: Zašto biste ikada bili sretni što ste s nekim tko nije uzbuđen što je s vama? Ako sada nije zadovoljan s vama, zašto mislite da će kasnije biti sretan s vama?

 

Jednostavno je: DA ili NE

Pokušajte o vezama razmišljati na drugi način. Tu se podrazumijeva da obje strane moraju biti jednako oduševljene vezom.
Nekoliko primjera koji ilustriraju princip DA ili NE
  • Želite vezu s osobom koju ste upoznali prošlog vikenda, ali ona i dalje ignorira vaše poruke i pozive? Niste sigurni što reći ili učiniti, pogotovo jer se činila da je tako sretna što je izašla s vama kad ste je u početku upoznali? Pa, ovo očito nije “DA”. Stoga je to “Ne”. Izbrišite njezin broj i krenite dalje.
  • Da ili Ne se može primijeniti i na brakove. Puno je osoba koje su u brak ušle, jer se to činilo ispravnim i logičnim sljedećim korakom. Razmislite ponovno, jer se ne udaješ se za nekoga jer se to “čini se ispravnim postupkom.” Udaješ se za nekoga jer ga voliš i ne možeš zamisliti život bez te osobe.
Ovo nekome može zvučati pomalo idealistično. Ali DA ili NE princip donosi mnogo prema riječima Marka Mansona npr:
  1.  Nećete se zamarati ljudima koji vas ne poštuju. Postavite pitanje: DA ili NE? Pričekajte odgovor i ne čekajte da budete odbačeni, uzmite stvar u svoje ruke.
  2.  Ne trčite za nekim u koga niste potpuno sigurni. Svi smo bili tamo. Nije bilo to-to, ali pristali smo na vezu jer ništa bolje nije bilo u blizini.
  3.  Znate na čemu ste. U pogledu veze ako nekoga na nešto trebate nagovarati, već ste dobili svoj odgovor.
  4.  Uspostavite jake osobne granice i provodite ih. Održavanje čvrstih granica ne samo da čovjeka čini samopouzdanijim i privlačnijim, već dugoročno pomaže i očuvanju zdravog razuma.
Ovo ne mora nužno značiti da ljubav nije prava ako nije ljubav na prvi pogled. To čak ne znači da morate u potpunosti biti uvjereni da je netko pravi za vas. Da je tako, bilo bi previše jednostavno, morate samo znati odvagnuti ono što zaista želite, a što ne. Na primjer, princip DA ili NE možete koristiti i u pokušaju popravljanja stvari u nesretnoj vezi jer u ovom trenutku vidite potencijal u budućnosti.
Poanta je u tome da i vi i druga osoba morate biti sretni i uzbuđeni zbog istoga, inače samo gubite vrijeme.