Zanimljivosti o Uskrsu koje možda niste znali

Lorena
Lorena
uskrs i simboli uskrsa - jaja

Uskrs je blagdan duhovnog očišćenja, preporoda s kojim je naviješteno novo bujanje života. Najveći kršćanski blagdan ispunjava nas radošću, ali navodi i na razmišljanja o svemu što smo proživjeli od prošlog proljeća, ali i o tome znamo li pravi smisao blagdana i što nam zapravo znače običaji koje održavamo.

Znamo li uopće što sadrže uskrsni običaji? Zašto bojimo jaja? Otkuda zec u uskrsnim simbolima? Idemo zajedno saznati ili ponoviti gradivo!

Jaje kao simbol rađanja novog života

Univerzalni i svevremenski simbol Uskrsa, jaje, fasciniralo je ljude još od najranijih dana naše povijesti. Posvuda je jaje simbol rađanja novog života. U gotovo svim mitologijama pojavljuje se jaje u glavnoj ulozi. U mnogima od njih jaje označava nastanak cijelog svemira i sam postanak svijeta. 

Drevni narodi i simbolika jaja

  • Egipćani su vjerovali da je stvoritelj svijeta, bog Ra, rođen iz jajeta koje je prema jednoj verziji snijela guska, a prema drugoj sveta ptica ibis.
  • Prema kineskoj legendi, na početku je svijet izgledao poput jajeta u kojem je vladao vječni mrak. U tom jajetu nastao je i iz njega se rodio veliki heroj Pean Ku, koji je razbio jaje i iz razbijenih dijelova nastali su nebo i zemlja. 
  • U Japanu Zemlja i Nebo nisu u početku bili odvojeni. Svijet je bio kaotična masa u obliku jajeta, ali se svjetliji dio odvojio i postao Nebo, a teži i grublji dio postao je Zemlja. 
  • Tibetanski budizam tvrdi da je u početku postojalo nestvoreno biće iz kojega je zasjalo bijelo svijetlo i izleglo se jaje. Nakon pet mjeseci jaje se raspuknulo i pojavio se čovjek.
  • U grčkoj mitologiji jaje ima vrlo značajnu ulogu jer je Zeus u liku labuda oplodio Ledu, koja je onda snijela jaje iz kojeg su se prema jednoj verziji izlegli Kastor i Poluks (božanski blizanci), a prema drugoj Kastor i Klitemnestra, tj. Helena Trojanska. 

Kako god bilo, od najstarijih mitova do moderne fizike jaje simbolizira početak svijeta. 

Znate li zašto bojimo jaja? 

Mit o jajetu kao simbolu plodnosti nije nastao zbog uskrsnog jajeta, već je proistekao iz crkvenog propisa o postu.

U preduskrsnom postu koji traje 40 dana bilo je zabranjeno jesti ne samo meso, nego i jaja, i ta je zabrana postojala već između 6. i 7. stoljeća. Takva zabrana nije mogla spriječiti koke da nesu jaja, pa su se ona gomilala. 

Višak jaja doveo je do toga da su seljaci Crkvi u vrijeme Uskrsa davali jaja. Tako su jaja u vrijeme svetkovine imala vrlo važnu ulogu jer uskrsno jaje nije bilo koje jaje. To je obojeno, posebnom pažnjom ukrašeno i blagoslovljeno jaje, koje se smatralo ljekovitim. Njegova se ljuska za Uskrs bacala po poljima da bi urod bio što bolji.

Još malo zanimljivosti o pisanicama

  • Jaja koja su snesena na Veliki četvrtak i blagoslovljena na Uskrs štite od bolova u leđima, od kile, ali i od munje.
  • Za obranu od munje dobro je uskrsno jaje baciti preko krova kuće. 
  • Šareno jaje, po vjerovanjima, zaštitit će od zlih sila.
  • Šareno jaje je bilo i neka vrsta ključa, koji je otvarao sve brave: prenosile su se poruke, sputane želje, nade i očekivanja.

Zašto je zeko uskršnji simbol?

Zec je još u doba prije kršćanstva bio simbol plodnosti i novog rađanja života u proljetno doba, kada se slavio poganski praznik dolaska proljeća. Kao uskrsni simbol zečevi su se počeli koristiti u Njemačkoj u 16. stoljeću.

Uskrsni zeko, zajedno s Djedom Božićnjakom, postaje izvor dječje radosti – ako su bila dobra, zeko će im na uskrsno jutro donijeti pisanice i darove. 

Uskrs kao novi početak i nada u bolje sutra

Uskrs simbolizira novi početak, daje nam vjeru u bolje, sretnije sutra, u budućnost u kojoj ćemo se buditi s osmijehom na licu.

Dragi moji, vi koji ovaj obiteljski blagdan provodite sami, nemojte biti tužni. Obilježite taj dan vjerom da ćete već sljedeći Uskrs dočekati s nekim tko će vas voljeti, vratiti vam vjeru u ljubav i učiniti vas najsretnijim na svijetu. Izbrišite tugu s lica, maknite koprenu razočaranja i veselite se novom početku. 

A dok ne pronađete svog princa ili princezu na bijelom konju mi smo uvijek tu za vas, da se nasmijemo, podijelimo tugu, bol i veselje, te da jedni drugima uljepšamo ne samo blagdane već i svaki dan!

Sretan Uskrs i neka bude ispunjen radošću, srećom i mirom!

DOBRO JE ZNATI I OVO O ALTERNATIVI
Lorena
Lorena
Otkrit ćemo zajedno kako ispuniti našu karmičku zadaću i time u svoj život ponovno vratiti sreću, osmijeh, radost, ljubav. Jer kako je rekao Mark Twain: “Dva najvažnija dana u vašem životu su dan rođenja i dan kada saznate zašto ste se rodili”. Želiš saznati što te čeka? Javi se Loreni već danas! Javi se Loreni odmah! Javi se Loreni odmah! Javi se Loreni odmah! Javi se Loreni odmah!