Life coach i life coaching – odgovor na životne izazove

Zara centar
Zara centar
life coach i life coaching kao odgovor na stresan život

Sigurno ste čuli za life coaching, danas jednu od najmoćnijih industrija u svijetu. Ali prije nego se fokusiramo na značenje life coaching-a, otkrit ćemo vam značenja srodnih profesija.

Koja je razlika između terapije, mentoriranja, savjetovanja i life coaching-a?

Svim ovim profesijama zajedničko je da postoji klijent (ponekad je to pojedinac, a ponekad cijeli tim ili organizacija) koji želi prebroditi postojeće izazove kako bi ostvario željeni ishod.
Mentoriranje je proces u kojem nam mentor, stručnjak, prenosi svoje znanje, iskustvo i vještine te na temelju vlastitog iskustva predlaže rješenje i daje savjet.

Life coaching, suprotno od toga, ne uključuje savjetovanje već ovdje life coach pomaže klijentu da sam dođe do svog rješenja.

Savjetovanje ili konzalting, koristimo kad nam zbog stručnosti na određenom području, konzultant treba predložiti rješenje, dijagnosticirati izazov ili pružiti podršku u implementaciji kod problema koji klijent ima. Osnovna postavka u life coaching-u je da klijent sam ima kapacitet i sposobnost riješiti određeni izazov.
Iako nam, ponekad, savjetovanje ili mentoriranje donosi rješenje problema prije nego ga sam klijent pronađe, često nam takvo rješenje ne rješava problem na, onoj dubokoj razini, na kojoj je nastao.

Terapeut se u svom radu s klijentima temelji na uzrocima problema koji se često nalaze u prošlosti. Za razliku od terapije, life coach svoj rad temelji na sadašnjem trenutku i osnažuje klijenta da napreduje i kreće se prema svom cilju.
Coaching se, stoga, odnosi na podršku i usmjeravanje pojedinca (ili tim) kako da razvije vještine za povećanje vlastite produktivnosti ili prevladavanje problema u izvedbi. Osoba koja provodi coaching se naziva life coach, dok se učenik naziva coachee.

kako biti sretan i ispunjen

5 faza life coaching-a

Metode i modeli treniranja, općenito, uključuju pažljivo promatranje, odgovornost i povratne informacije o napretku i učinku klijenta.
Kako bismo vam približili life coaching kao proces u rješavanju vaših životnih situacija kroz pet faza predstavljamo korake procesa u life coachingu.

1. Identifikacija problema – tema coachinga

Prvi korak pri dolasku na coaching jest identifikacija problema i postavljanja teme coaching susreta. Važno je napomenuti da će kroz coaching, zasigurno, „izaći“ i izazovi s drugih područja života, ali je identifikacija teme važna kako bismo se vratili na temu koju smo postavili kao frekventnu.

2. Istraživanje ideja

Vrijeme provedeno u coaching susretima jest vrijeme u kojem life coach kroz postavljanje pitanja pomaže klijentu da dođe do rješenja svog izazova. Kroz prava pitanja klijent će dobiti razne perspektive i istražiti brojne ideje vezane uz svoj izazov što će dati više pogleda na temu postavljenu na početku, tijekom prvog coaching susreta.

3. Uklanjanje barijera

Kako bi klijent mogao pronaći rješenje svojih izazova važno je da istraži sve mogućnosti, ali i da identificira različite prepreke na putu poput negativnih uvjerenja koje ga drže na mjestu na kojem ne vidi rješenje ili ga ne može ostvariti. Kako bi identificirao te postojeće barijere važno je da osvijesti svoja ograničenja i da ih pomoću alata koje pruža coaching uz podršku life coacha prebrodi i dođe do svog rješenja.

4. Poduzimanje akcije

Za klijenta je od najveće važnosti osvještavanje u procesu life coachinga jer to dovodi do poduzimanja akcija koje znače i rješavanje izazova zbog kojih je prvotno i došao. Poduzimanje akcija i kretanje u smjeru rješavanja izazova govori nam da je klijent razumio svoje blokade, osvijestio što ga je držalo u određenom stanju (situaciji) te pronašao svoj put do rješenja.

5. Refleksija

Kako je proces coachinga vrlo proaktivan i osvješćujući, važno je nakon provedenog procesa napraviti pročišćenje i refleksiju na isti. Važno je također uvidjeti koji nam se to obrazac ponašanja ponavlja. Ako se ponavlja kad ga osvijetlimo, on prestaje biti onaj koji se ponavlja. Kad se osvrnemo na put kojim smo prošli i uvidimo svoje vlastite obrasce, uvjerenja, ponašanja važno je znati da ih ubuduće mijenjamo za nove, one koji nam služe.

Tko je life coach i što je life coaching zapravo?

Life coach je osoba koja nam pomaže putem, podržava nas, osnažuje, usmjerava i postavlja prava pitanja. Coaching je proces u kojem se oslanjamo na sebe i kroz koji rastemo toliko da postanemo sami izvor svoje promjene, a ne da postanemo ovisni o svom coach-u.

Prednosti koje ističe life coaching odnose se na rješavanje problema s kojim klijent dolazi, odnose se na ubrzano učenje kroz lekcije na putu, odnose se također na razvoj vrhunske izvedbe, na strateško planiranje, stvaranje promjena i identifikaciju cilja.

Važno je osvijestiti da prosječan građanin radije potroši novac na razne stvari koje mu ne rješavaju izazove, nego ih maskiraju, stavljaju pod tepih, zabijaju glave u pijesak… Postoje, ipak, oni koji će svoje vrijeme radije provesti educirajući se ili otići na life coaching što će im olakšati pronaći rješenja za sve svoje izazove i znati da uvijek, baš uvijek mogu pronaći rješenje i da se ona kriju baš u nama samima.

Kako se vi nosite sa svojim izazovima? Bježite glavom bez obzira, dok vas ne sustignu sami ili aktivno tražite pomoć? Javite nam se i porazgovarajmo!

DOBRO JE ZNATI I OVO O ALTERNATIVI

Zara centar
Zara centar
Portal za životno savjetovanje s preko 10 tisuća zadovoljnih korisnika kojima smo pomogli pronaći put do prave ljubavi, sreće, uspješne karijere i samopouzdanja. Koristeći poznate tehnike: tarot, astrologija, rituali i duhovno vodstvo, naš tarot centar je tu kako bismo vas usmjerili u pravom smjeru. Želiš saznati što te čeka? Javite nam se već danas!