uskrs - zara tarot

Uskrs je blagdan duhovnog očišćenja, preporoda s kojim je naviješteno novo bujanje života. Najveći kršćanski blagdan ispunjava nas radošću, ali navodi i na razmišljanja o svemu što smo proživjeli od prošlog proljeća, ali i o tome znamo li pravi smisao blagdana i što nam zapravo znače običaji koje održavamo. 

Znamo li uopće što sadrže uskrsni običaji? Zašto bojimo jaja? Otkuda zec u uskrsnim simbolima? Idemo zajedno saznati ili ponoviti gradivo!

Lorena kod 5, zara tarot

LORENA

Nedostupna

Kod: 5

Ja sam Lorena i vjerujem da smo svi već bili na ovoj planeti i da se uvijek ponovno vraćamo jer moramo naučiti lekcije koje nam svemir zadaje. Vjerojatno ste i sami uočili neke znakove, bilo kroz snove ili pak u situacijama koje vam se čine tako poznatima, ili na nekim mjestima za koja ste sigurni da nikada niste zakoračili, a opet vam je sve zapisano u sjećanju. Otkrit ćemo zajedno kako tumačiti sve te znakove, odgonetnuti kako ispuniti našu karmičku zadaću i time u svoj život ponovno vratiti sreću, osmijeh, radost, ljubav. Jer kako je rekao Mark Twain: “Dva najvažnija dana u vašem životu su dan rođenja i dan kada saznate zašto ste se rodili”. Tehnike koje koristim su: tumačenje snova, ljubavni tarot, psihološki razgovori, liječenje duše, duhovni razgovor, ritual mirisnim štapićima

Pogledaj profil

Jaje kao simbol rađanja novog života

Univerzalni i svevremenski simbol Uskrsa, jaje, fasciniralo je ljude još od najranijih dana naše povijesti. Posvuda je jaje simbol rađanja novog života. U gotovo svim mitologijama pojavljuje se jaje u glavnoj ulozi. U mnogima od njih jaje označava nastanak cijelog svemira i sam postanak svijeta. 

Drevni narodi i simbolika jaja

  • Egipćani su vjerovali da je stvoritelj svijeta, bog Ra, rođen iz jajeta koje je prema jednoj verziji snijela guska, a prema drugoj sveta ptica ibis.
  • Prema kineskoj legendi, na početku je svijet izgledao poput jajeta u kojem je vladao vječni mrak. U tom jajetu nastao je i iz njega se rodio veliki heroj Pean Ku, koji je razbio jaje i iz razbijenih dijelova nastali su nebo i zemlja. 
  • U Japanu Zemlja i Nebo nisu u početku bili odvojeni. Svijet je bio kaotična masa u obliku jajeta, ali se svjetliji dio odvojio i postao Nebo, a teži i grublji dio postao je Zemlja. 
  • Tibetanski budizam tvrdi da je u početku postojalo nestvoreno biće iz kojega je zasjalo bijelo svijetlo i izleglo se jaje. Nakon pet mjeseci jaje se raspuknulo i pojavio se čovjek.
  • U grčkoj mitologiji jaje ima vrlo značajnu ulogu jer je Zeus u liku labuda oplodio Ledu, koja je onda snijela jaje iz kojeg su se prema jednoj verziji izlegli Kastor i Poluks (božanski blizanci), a prema drugoj Kastor i Klitemnestra, tj. Helena Trojanska. 

Kako god bilo, od najstarijih mitova do moderne fizike jaje simbolizira početak svijeta. 

Znate li zašto bojimo jaja? 

Mit o jajetu kao simbolu plodnosti nije nastao zbog uskrsnog jajeta, već je proistekao iz crkvenog propisa o postu. 

U preduskrsnom postu koji traje 40 dana bilo je zabranjeno jesti ne samo meso, nego i jaja, i ta je zabrana postojala već između 6. i 7. stoljeća. Takva zabrana nije mogla spriječiti koke da nesu jaja, pa su se ona gomilala. 

Višak jaja doveo je do toga da su seljaci Crkvi u vrijeme Uskrsa davali jaja. Tako su jaja u vrijeme svetkovine imala vrlo važnu ulogu jer uskrsno jaje nije bilo koje jaje. To je obojeno, posebnom pažnjom ukrašeno i blagoslovljeno jaje, koje se smatralo ljekovitim. Njegova se ljuska za Uskrs bacala po poljima da bi urod bio što bolji.

Još malo zanimljivosti o pisanicama

  • Jaja koja su snesena na Veliki četvrtak i blagoslovljena na Uskrs štite od bolova u leđima, od kile, ali i od munje.
  • Za obranu od munje dobro je uskrsno jaje baciti preko krova kuće. 
  • Šareno jaje, po vjerovanjima, zaštitit će od zlih sila.
  • Šareno jaje je bilo i neka vrsta ključa, koji je otvarao sve brave: prenosile su se poruke, sputane želje, nade i očekivanja.

Zašto je zeko uskršnji simbol?

Zec je još u doba prije kršćanstva bio simbol plodnosti i novog rađanja života u proljetno doba, kada se slavio poganski praznik dolaska proljeća. Kao uskrsni simbol zečevi su se počeli koristiti u Njemačkoj u 16. stoljeću

Uskrsni zeko, zajedno s Djedom Božićnjakom, postaje izvor dječje radosti – ako su bila dobra, zeko će im na uskrsno jutro donijeti pisanice i darove. 

Uskrs kao novi početak i nada u bolje sutra

Uskrs simbolizira novi početak, daje nam vjeru u bolje, sretnije sutra, u budućnost u kojoj ćemo se buditi s osmijehom na licu. 

Dragi moji, vi koji ovaj obiteljski blagdan provodite sami, nemojte biti tužni. Obilježite taj dan vjerom da ćete već sljedeći Uskrs dočekati s nekim tko će vas voljeti, vratiti vam vjeru u ljubav i učiniti vas najsretnijim na svijetu. Izbrišite tugu s lica, maknite koprenu razočaranja i veselite se novom početku. 

A dok ne pronađete svog princa ili princezu na bijelom konju mi smo uvijek tu za vas, da se nasmijemo, podijelimo tugu, bol i veselje, te da jedni drugima uljepšamo ne samo blagdane već i svaki dan! 

Sretan Uskrs i neka bude ispunjen radošću, srećom i mirom!

Nazovi i saznaj sve odgovore odmah!

Nazovi odmah!

064 500 555

Više objava